Presťahovaným svišťom sa v Belianskych Tatrách zatiaľ darí

25.06.2008 Poprad

Vysoké Tatry 25. júna (TASR) - Šestici svišťov, ktorých v máji a júni reštituovali zo Západných do Belianskych Tatier, kde pred dvoma až troma rokmi vyhynuli, sa zatiaľ darí.
\"Aklimatizovali sa. Začali si už vystieľať pôvodné staré nory. Nepretržite ich naďalej strážime. Pred predátormi ich chráni aj elektrický ohradník, \" konštatoval pre TASR riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAPu) Pavol Majko. Dodal, že ak sa presťahovaným svišťom podarí prežiť predovšetkým zimné obdobie, aktéri projektu budú môcť konštatovať, že sa návrat svišťov do Belianskych Tatier vydaril.
\"Prenášali sme aj gravidné samice. Očakávame, že onedlho vykúknu z nôr prvé belianske mláďatká, \" prezradil riaditeľ. Dodal, že reštituované svište dostali pri odchyte a sťahovaní aj mená. Sú medzi nimi napríklad Divoška, Pali či Mamerlík. Strážcovia prírody im dali rôzne mená. Každý, kto svišťa v Západných Tatrách odchytil, mal právo ho aj pomenovať.
Na otázku, čo mohlo spôsobiť vyhynutie svišťov v Belianskych Tatrách, kde žila v minulosti početná kolónia, Majko odpovedal, že existuje viacero teórií. Jednou z nich je dlhodobý tlak človeka a predátorov. \"Dúfam, že sa tam nevyskytla nejaká silná nákaza, čo sa, žiaľ, v minulosti neskúmalo. V súčasnosti teda hráme vabank, ale nič nepokazí iba ten, kto nič nerobí\".
Ak sa potvrdí úspešnosť projektu, svištiu kolóniu v Belianskych Tatrách posilnia v budúcom roku ďalší noví osadníci.
 

Vyberte región